Biz Kimiz

Şanlıurfa’da yaş ve kuru olarak en çok tüketilen sebzelerin başında yörede “İsot” veya “Urfa İsotu” olarak adlandırılan biber gelir. Biber; taze, kurutulmuş dolmalık, salça, turşu ve toz olmak (pul biber olarak anılır) üzere yaygın bir şekilde tüketilen ürünlerin başında gelir.

Eski zamanlarda genellikle ailenin yıllık tüketimini karşılamak için ailenin kadınları evlerinde Urfa İsotu’nu yaparlardı. Ancak son zamanlarda evlerde imal edilen bazı ürünlere (pul biber, domates, patlıcan vb) piyasada talebin fazla olması nedeniyle arta kalan miktar ticarete söz konusu olmaktadır.
Bu aileler, tarımsal hammaddeyi hal pazarından alarak, evlerinin damlarında, apartmanlarının üstünde veya balkonlarında, avlularında ve son yıllarda evlerinin yakınlarındaki boş arsalarda işleyerek kuru biber, Urfa İsotu, biber salçası, domates salçası vb. ürünler elde etmektedirler. Evlerdeki bu imalat işlemleri tamamen kız çocukları, genç kızlar ve ev kadınları tarafından gerçekleşmektedir.
Ancak son yıllarda talebe bağlı olarak İsot veya Urfa İsotu üretme kültürü ve bilgisine sahip olmayan bazı şahıs veya ticari işletmeler biberin temizlemesini, serilmesini, kurutulmasını bilmeden üretme faaliyetlerine başlamışlardır. Bunun sonucunda da kırmızı biberdeki “aflatoksin” ve “hijyen” gibi bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Bu “sosyal sorumluluk” çerçevesinde Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat BENEK tarafından GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca açılan “GAP Sosyal Kültürel ve Ekonomik Kalkınma Destek Programı” kapsamında “Kadın Ellerle Evsel Üretimi Geliştirme Projesi” hazırlanmış ve proje desteklenmeye değer bulunulmuştur. Proje kapsamına alınan kadınlara yönelik mesleki, sosyal ve kültürel alanlarda 5 aylık eğitim programları verilmiştir.
Kısacası Kadınlar, “Kadın Ellerle Evsel Üretim ve İşletme Kooperatifi” çatısı altında örgütlenerek kurumsallaşmışlardır. Kısacası Kadın Ellerle Evsel Üretim ve İşletme Kooperatifi bir yerde “Topraktan Sofraya” ve “Toprağından Sofranıza” sloganları ile örgütlenmiş ve bu bağlamda ürettiğini satan bir sivil girişim haline gelmiştir.

العربيةEnglishTürkçe